intelligens cselekvés

Főoldal > Fa struktrúrájú kategorizálás > Intelligencia

Intelligencia

Mi is az intelligencia? Hogyan mérhető és hányféle intelligenciafajta létezik?


Ha pszichológiai szemszögből figyeljük meg az intelligencia fogalmát, akkor gyakran az értelmet vagy az értelmességet kapcsolhatnánk hozzá, mint szinonima, azonban ennél többről van szó. Az intelligencia pontos megfogalmazásában szellemi alkalmazkodó-, illetve problémamegoldó képességet jelent. Tehát egy intelligens hozzáállás lehetővé teszi az új feladatokhoz, életfeltételekhez való alkalmazkodást, a személyi és tárgyi környezetünkbe való eredményes beilleszkedést és a különböző problémák megoldását. Ugye, hogy ha minden ember intelligens lenne, akkor sokkal egyszerűbb lenne az életünk? Az intelligencia azonban tanulható, ezért érdemes bővebben olvasni róla, és különböző önfejlesztési témában olvasni, tanulni.

 

Az intelligencia tehát ne más, mint egy összetett képességrendszer, ami nagyon szerteágazó tevékenységeket foglal magába. Az intelligencia által képesek vagyunk például az összefüggések spontán felismerésére, átlátjuk és új szituációba tudjuk kötni ezeket az összefüggéseket, hatással van az emlékezőképességünkre, befolyásolja az elménk elemző és megkülönböztető képességét, aritmetikai és térbeli gondolkodást biztosít, következtetőképességünk emelkedik, felfogásunk és gondolkodásunk sokkal gyorsabb általa, és végül magába foglalja a beszédmegértést és a beszédfolyamatosságot is. Te is feltehetnéd a kérdést, hogy oké, de honnan tudom, hogy Én mennyire vagyok intelligens? Az intelligenciát mérni is lehet, még pedig a következő képpen:

 

Így mérhető az intelligencia


Az intelligencia különböző tesztekkel mérhető, ugyanis az első ilyen intelligenciatesztek Alfred Binetnek köszönhetjük, aki egy francia fejlődéspszichológus és 1910-ben kidolgozta a tesztet Theodor Simonnal Franciaországban. A tesztet annak céljául hozták létre, hogy még az iskolakezdés és a tankötelezettség megkezdése előtt kiszűrjék a gyengébben teljesítő gyerekeket, hogy idejében elkezdhessék a felzárkóztatást a többi gyerekhez. 

 


A megalkotónak, Binetnek meghatározott meggyőződése volt, hogy az intelligencia nem egy velünk született és megváltoztathatatlan képesség, hanem igenis fejleszthető. Így az intelligencia teszt mellet létrehozott egy fejlesztő módszert is, amelynek segítségével segítette tanulni a gyerekeket, akiknek a szellemi teljesítményük valóban javult a fejlesztés ideje alatt.
Bineték intelligencia tesztje sok különböző típusú feladatsorból áll, míg egyes feladatoknál az analógiás gondolkodást mérik fel, addig a másiknál a szabályfelismerést, a többinél pedig a számolási képességeket. 

 


Az intelligencia teszt során a vizsgált személy teljesítményét mindig a saját korcsoportjához, illetve a korcsoportjának az alaptudásához viszonyítjuk. Így megkapunk egy értéket, ami nem más, mint az IQ, vagyis az értelmi intelligencia hányados. Képletben ezt úgy kaphatnánk meg, hogy az intelligencia mértékét elosztjuk az egyén életkorával majd ezt szorozzuk százzal, ami nem más mint az egyén pillanatnyi intelligenciájának mértékegysége.

 


IQ sávok:
    A 20 alatti IQ -> idióciához sorolandó
    az 50-70 közötti – > debilitáshoz
    A 90-110 közötti IQ az átlagos
    a 110-120-as jó
    míg a 140 feletti érték jelzi a a magas intelligenciát.

 

Az IQ tehát azt mutatja meg nekünk, hogy a vizsgált személy és a vele azonos korú és átlagos értelmi képességgel rendelkező személyek között milyen mértékű eltérés tapasztalható a szellemi tevékenységeikben.

 

Képezd Te is magad és az IQ-dat, hogy az élet minden területén intelligens döntéseket hozhass, hogy felgyorsítsd az észjárásod, vagy hogy emlékezőképességedet fejleszd!
 

« »

Magyarország

Legfrissebb cikkek


Hogyan csökkenthető a Legionella kockázata a különböző intézményekben, a nyári szezonban?
Sajnos még napjaink egyre többet lehet hallani Legionella okozta megbetegedésekről, ezért fontosnak tartottunk utánajárni, hogy milyen eszközökkel lehetséges elkerülni a súlyos helyzeteket. 
5+1 menyasszonyi ruha trend idén nyárra
Az esküvői ruhaválasztás izgalmas időszak minden menyasszony életében, és az idei nyár menyasszonyi ruha trendjei még több lehetőséget kínálnak az egyedi és stílusos megjelenésre.
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!