Több ezer embert érint hazánkban: A cukorbetegség negatív hatásai a szervezetedre

Főoldal > Több ezer embert érint hazánkban: A cukorbetegség negatív hatásai a szervezetedre

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Több ezer embert érint hazánkban: A cukorbetegség negatív hatásai a szervezetedre


2023/12/15
VN

A cukorbetegség, vagy diabétesz, komplex krónikus állapot, amely számos szervet és rendszert érinthet. A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a szervezet különböző részeit, és számos szövődményt okozhat. Lássuk, mik a leggyakoribbak!

cukorbetegség negatív hatásai

A cukorbetegség szív- és érrendszeri problémákat okozhat

A magas vércukorszint hozzájárul a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. A cukorbetegség növeli az érelmeszesedés, az érszűkület és a szívbetegségek kockázatát. Az érkárosodás miatt csökken a végtagokba irányuló véráramlás, ami elősegítheti a diabéteszes láb szindróma kialakulását.

 A cukorbetegség látási problémákat is okozhat

A cukorbetegség károsíthatja a retinát, a szem hátsó részét, és retinopátiát okozhat. Súlyos látási problémák alakulhatnak ki kezeletlen vércukorszint mellett, beleértve a teljes vakságot is. A rossz látás az egyensúly és a járási képességek csökkenéséhez vezethet, ami növeli a sérülések és egyéb problémák számát.

 

A cukorbetegség a vesét is károsíthatja

A vese védelme a cukorbetegségben szenvedők számára is kihívás lehet. A hosszú távú magas vércukorszint károsíthatja a veséket, és veseelégtelenséget okozhat. A vesekárosodás miatt növekszik a láb- és bokaduzzanatok kialakulásának kockázata, különösen akkor, ha a vese problémák ödémaképződést okoznak.

 

Érzékzavarokat idézhet elő a cukorbetegség

A cukorbetegség neuropátiahoz vezethet, amely az idegek károsodását jelenti. A perifériás neuropátia különösen gyakori a lábfejen, és érzéskiesést, bizsergést, vagy éppen érzéketlenséget okozhat. Az érzészavarok miatt a cukorbetegek könnyen észrevehetetlen sérüléseket is kaphatnak a lábaikon, és ezek a sérülések könnyen fertőződhetnek.

 

A legnagyobb problémát a diabéteszes láb szindróma okozza

A diabéteszes láb szindróma a cukorbetegek komoly problémája, amely a lábfej és az alsó végtagok károsodását jelenti. A neuropátia, a csökkent véráramlás és a gyulladásos folyamatok együttes hatására alakul ki. Az érzéketlenség miatt a cukorbetegek nem mindig érzékelik az apró sérüléseket, sebeket, ami hozzájárul a fertőzések kialakulásához. A gyulladásos válasz pedig súlyosabbá teheti ezeket a fertőzéseket. A diabéteszes láb szindróma súlyos következményekkel járhat, például fekélyek, gangréna és akár a láb amputációja is előfordulhat. A megelőzés és a rendszeres lábápolás kiemelten fontos a diabéteszes betegek számára. Szükséges rendszeres lábszűrővizsgálatokra járni.  
 
MagyarországLegfrissebb cikkek


5+1 menyasszonyi ruha trend idén nyárra
Az esküvői ruhaválasztás izgalmas időszak minden menyasszony életében, és az idei nyár menyasszonyi ruha trendjei még több lehetőséget kínálnak az egyedi és stílusos megjelenésre.
Így teremts magadnak megfelelő környezetet otthoni munkavégzéshez
Az otthoni munkavégzés egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, így egyre többen állnak szembe azzal a kihívással, hogy hogyan alakítsanak ki egy olyan munkakörnyezetet, ami elősegíti a produktivitást és a jó közérzetet. A megfelelő környezet kialakítása kulcsfontosságú lehet, hiszen ez jelentősen befolyásolhatja mind a munka minőségét, mind a személyes jólétet. Lássuk, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy otthonunk a lehető legideálisabb munkaterületté váljon.
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!