Milyen hátrányai lehetnek a fogszabályzó viselésének? Hogyan kerülhetőek el a fogszabályzó negatív hátrányai?

Főoldal > Milyen hátrányai lehetnek a fogszabályzó viselésének?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Milyen hátrányai lehetnek a fogszabályzó viselésének?


2022/10/25
VN

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tündöklő mosolyunk, és egészséges fogaink legyenek. Minőségi, fehérítő hatású fogkrémet használunk, fogselymezünk, gyakran és alaposan mosunk fogat, fogászati kezelésekre, esetleg mesterséges fogfehérítésre járunk, és ha kell fogszabályzó készüléket is tetetünk fel, hogy kesze-kusza fogaink megfelelőképpen álljon. Ez mind nagyon szép és jó, de abba nem gondolunk bele, hogy ennek milyen negatív hatásai lehetnek. Alábbi cikkünk a fogszabályzó készülékek esetleges negatív hatásairól fog szólni.

fogszabályzó hátrányai

Fogszuvasodás vagy ínybetegség

Fogszabályzó viselése során a fogak és az íny azon részei, amelyek közel vagy alatt vannak az ívhuzalokhoz és konzolokhoz, nehezen tisztíthatók. Ha a fogakat nem tisztítja gondosan az illető, az élelmiszer-részecskék beszorulhatnak ezeken a területeken. Ez lehetővé teszi a foglepedék felhalmozódását, ami növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. Fogszabályzás alatt éppen ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása: naponta legalább kétszer alaposan fogat kell mosni, és naponta legalább egyszer fogselymet használni fogszabályzó viselésekor, hogy megelőzzük az ilyen típusú fogászati egészségügyi problémákat. A felnőtt fogszabályozás Budapesten nagyon hatékony, de ahogy látod, néhány dologra oda kell figyelni.  

 Allergiás reakciók

Ritkán előfordulhat, hogy egy fogszabályzós beteg allergiás reakciót tapasztalhat a rugalmas gumiban lévő latex gumira vagy a fogszabályzóban használt fémre. Ha te is ismerten allergiás vagy nikkelre vagy latexre, a kezelés megkezdése előtt tájékoztasd a kezelőorvost. Ezekben az esetekben latexmentes gumik és alternatív fémek használhatók.

 

Lágyszöveti sérülések és afták

Ha fogszabályzót viselsz, előfordulhat, hogy a belső arc, ajak és az íny fájhat ott, ahol érintkeznek a fém tartókkal és huzalokkal. Az is előfordulhat, hogy afta alakul ki, ahol az érzékeny belső szájszövetek a fogszabályzó keményfém alkatrészeihez dörzsölődnek. Ha ezen problémák bármelyike felmerül, a fogszabályzó fogorvos megfelelő kezelést írhat elő a fájdalom és az irritáció csökkentése céljából.

 

Visszaesés

Ez nem annyira komplikáció, mint inkább lehetséges következmény. A visszaesés a fogak elmozdulása a fogszabályzó eltávolítása után. A betegeket a kezelést követően rögzítőelemekkel látják el, hogy megakadályozzák a visszaesést, és ha ezeket nem az utasításoknak megfelelően viselik, nagyon magas a visszaesés kockázata, különösen közvetlenül a fogszabályzó eltávolítása után. A fogszabályozás után néhány évvel is hajlamos a fogak elmozdulása, de ez gyakran a normál életkorral összefüggő elváltozásoknak köszönhető, amelyek szinte minden betegnél változó mértékben jelentkeznek. A rögzítők hosszú távú használata segíthet ennek megelőzésében.
 Legfrissebb cikkek


Élmény ajándékba: Ezekkel nem lőhetsz mellé karácsonykor!
A karácsonyi ajándékvásárlás igazán stresszes lehet, főleg azok számára, akik nem igazán kreatívak. Ajándékot kapni jó, de ajándékozni még jobb, és én úgy tartom, hogy az igazán legjobb ajándékok mindig egy élményhez köthetőek, hiszen ki örül egy 100. bögrének vagy egy illatos gyertyának? Persze ezekre is mosolyogva bólogatunk, hogy „nahát köszönöm szépen!” – de aztán általában megy a polcra és már feledésbe is merül. Ha idén Te nem szeretnél így járni, akkor olvasd el tippjeinket, amikkel tuti mindenkinek örömöt fogsz okozni!
Nagy fogkefe kérdés: Melyik a legjobb a fogak számára?
Gyakran sok vitát kiváltó kérdés az, hogy milyen típusú fogkefét használjunk. Léteznek puha és kemény sörték, elektromos vagy kézi, kúpos vagy téglalap alakú fej, még a fogantyú típusáig is különböznek; csúszásmentes markolat vagy rugalmas nyak. Tudd meg melyik is igazán jó a fogaidnak!
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!