Hogyan csökkenthető a Legionella kockázata a különböző intézményekben, a nyári szezonban?

Főoldal > Hogyan csökkenthető a Legionella kockázata a különböző intézményekben, a nyári szezonban?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan csökkenthető a Legionella kockázata a különböző intézményekben, a nyári szezonban?


2024/06/08
VN

Sajnos még napjaink egyre többet lehet hallani Legionella okozta megbetegedésekről, ezért fontosnak tartottunk utánajárni, hogy milyen eszközökkel lehetséges elkerülni a súlyos helyzeteket. 

 Legionella kockázat csökkentése

A Legionella baktérium által okozott fertőzések megelőzése érdekében különböző intézményekben, mint például kórházakban, szállodákban, irodaházakban és más közösségi létesítményekben, számos intézkedést lehet bevezetni. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyek segíthetnek csökkenteni a Legionella kockázatát.

 #1. Vízrendszerek karbantartása és felügyelete

 • Vízmintavétel: Rendszeres vízmintavétel és laboratóriumi vizsgálat a Legionella baktérium jelenlétének ellenőrzésére. A mintavételek gyakoriságát a létesítmény típusától és a korábbi eredményektől függően kell meghatározni. Az egyik legjobb vizsgálat erre a célra a Legionella kockázatelemzés.
 • Hőmérséklet ellenőrzés: A vízrendszer különböző pontjain rendszeresen ellenőrizni kell a hőmérsékletet. A hideg víz hőmérséklete 20°C alatt, a meleg víz hőmérséklete pedig 60°C fölött legyen.
 • Rendszeres fertőtlenítés: Kémiai fertőtlenítőszerek, mint például a klór, alkalmazása a vízrendszerekben. Ezen kívül az UV-sugárzás és az ózonkezelés is hatékony lehet.
 • Csapok és zuhanyfejek tisztítása: Csapok, zuhanyfejek és egyéb vízvezeték-szerelvények rendszeres tisztítása és fertőtlenítése, valamint időszakos vízáramoltatásuk segít megelőzni a baktériumok elszaporodását.

 

#2. Helyes vízkezelési gyakorlatok

 • Meleg víz rendszerek: A meleg víz rendszereket úgy kell beállítani, hogy a víz hőmérséklete mindig 60°C fölött legyen, mivel ez a hőmérséklet megöli a Legionella baktériumot.
 • Hideg víz rendszerek: A hideg víz hőmérsékletét 20°C alatt kell tartani, hogy megelőzzük a baktérium szaporodását.
 • Álló víz minimalizálása: Az álló vízterületek minimalizálása érdekében rendszeresen használni kell az összes vízvezeték-szerelvényt. Ritkán használt csapokat és zuhanyokat időszakosan át kell öblíteni.
 • Körforgó rendszerek: A víz körforgásának biztosítása érdekében cirkulációs rendszereket kell alkalmazni, amelyek megakadályozzák a víz stagnálását.

 

#3. Specifikus intézkedések különböző intézményekben

Kórházak és egészségügyi intézmények

 • Immunhiányos betegek védelme: Az immunhiányos betegek számára külön zuhanyzókat és vízrendszereket kell biztosítani, amelyek fokozottan védettek a Legionella ellen.
 • Víztisztító rendszerek: Speciális víztisztító rendszerek alkalmazása a kórházi vízrendszerekben, például UV-sugárzással vagy ultraszűréssel.

Szállodák és egyéb szálláshelyek

 • Vendégszobák ellenőrzése: A szállodai szobák vízvezeték-rendszereinek rendszeres ellenőrzése és tisztítása. A vendégforgalom függvényében a zuhanyfejek és csapok rendszeres átöblítése.
 • Közös fürdőhelyek karbantartása: A közös fürdőhelyek, úszómedencék és wellness-részlegek vízrendszereinek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése.

Irodaházak és közösségi létesítmények

 • Légkondicionáló rendszerek karbantartása: A légkondicionáló rendszerek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése, különösen a hűtőtornyok, amelyekben könnyen elszaporodhat a Legionella.
 • Vízautomata karbantartás: Az irodákban és közösségi terekben használt vízautomaták rendszeres tisztítása és fertőtlenítése.

 

#4. Oktatás és tudatosság növelése

 • Tudatosság növelése: A személyzet rendszeres képzése a Legionella baktérium jelentőségéről, a megelőzési intézkedésekről és a helyes vízkezelési gyakorlatokról.
 • Vészhelyzeti eljárások: A Legionella fertőzés gyanúja esetén követendő vészhelyzeti eljárások kidolgozása és a személyzet képzése ezek végrehajtására.
 • Lakók és felhasználók tájékoztatása: Az épületek lakóinak és használóinak tájékoztatása a Legionella baktérium kockázatairól és a megelőzési intézkedésekről.
 • Jelentési rendszerek: A Legionella fertőzés gyanújának vagy előfordulásának gyors jelentése és kezelése érdekében megfelelő jelentési rendszerek kialakítása.KiegészítőkLegfrissebb cikkek


Hogyan csökkenthető a Legionella kockázata a különböző intézményekben, a nyári szezonban?
Sajnos még napjaink egyre többet lehet hallani Legionella okozta megbetegedésekről, ezért fontosnak tartottunk utánajárni, hogy milyen eszközökkel lehetséges elkerülni a súlyos helyzeteket. 
5+1 menyasszonyi ruha trend idén nyárra
Az esküvői ruhaválasztás izgalmas időszak minden menyasszony életében, és az idei nyár menyasszonyi ruha trendjei még több lehetőséget kínálnak az egyedi és stílusos megjelenésre.
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!