Mielőtt belevágnék a felsorolásba, fontosnak tartom tisztázni, hogy bármennyit fogyassz is ezekből, az nem helyettesíti a hidratálókrémek használatát, csupán kiegészíti azok hatását. A viszkető bőr esetében például csak a megfelelő hidratálókrém hozhat enyhülést.
És most lássuk azt az 5 ételt!
Spenót
A spenót az egyik legértékesebb zöldségünk, ami több mint 80 tápanyagot tartalmaz. Egy csésze friss spenót napi K-vitamin szükségletünk 200 százalékát fedezi, ami az érelmeszesedésének megelőzésében játszik fontos szerepet, magyarázza Dr. Cees Vermeer, a Maastrichti Egyetem biokémia professzora. "A meszesedés nemcsak az artériák elzsírosodását okozza, hanem a bőr rugalmasságát is veszélyezteti, és ráncokat eredményez. Mivel szervezetünk nem képes a K-vitamint sokáig raktározni, legjobb, ha folyamatosan visszük be az élelmiszerekkel. A spenót, más zöld-levelűekkel együtt kiváló A-, C-, és E-vitaminforrás. Fogyasszunk heti 3 alkalommal egy-egy csésze spenótot. A K-vitamin zsírban oldódik, ezért locsoljuk meg olívaolajjal, így jobban szívódik fel.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, mondja Dr. Gerbstadt. Egy új tanulmány szerint az étcsoki antioxidánshoz hasonló növényi pigmentjei megvédik a bőrt az UV-sugárzástól. Azoknak a résztvevőknek a bőre, akik 12 héten keresztül napi 20 gramm étcsokoládét ettek meg, jobban ellenállt a káros sugaraknak. Gerbstadt 20 gramm étcsokoládé elfogyasztását javasolja naponta. Vagy igyunk meg minden nap 3 deciliter tejben elkevert 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
Paradicsom
"A paradicsom a likopin nevű antioxidáns leggazdagabb forrása. Amellett, hogy védi a szívet, csökkenti a bőr ráncosodását. Mivel a likopin hő hatására jobban szívódik fel, főzés során nő a paradicsom tápanyagértéke. A likopin is zsírban oldódik, úgyhogy egy kis olaj segíti a felszívódását." - magyarázza Gidus. Hetente többször együnk paradicsomot egy kis olivaolajjal megöntözve. Tegyünk paradicsompürét a levesekbe, szószokhoz!
Répa
A répa, és más élénksárga zöldségek, mint például a sütőtök, kiváló A-vitamin források. A legnagyobb szerepük a hámréteg megóvásában van. "Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr regenerálódásához." - mondja Singer. "E tápanyag akadályozza, hogy a bőr felületén baktériumok jussanak a szervezetbe. Akik A-vitamin hiányban szenvednek, azoknak általában száraz, durva, hámlásra hajlamos bőrük van. Singer szerint az élelmiszerekkel bevitt A-vitamin sokkal hatásosabb, mint étrendkiegészítők szedése, melyek émelygést és májelégtelenséget is okozhatnak. Heti 3 alkalommal 1 csészényi répa, vagy más sárga zöldség elfogyasztása ajánlott.
Avokádó
Az avokádó igen gazdag E-vitaminban és luteinben. Az E-vitamin lecsökkenti a nap bőrre gyakorolt káros hatásait. Az avokádó tápanyagai meggátolják a kollagén lebomlását, a luitein pedig segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és rugalmasabbá, teltebbé teszi a bőrt. Tegyünk néhány szeletet szendvicsünkbe, keverjük a salátába, vagy tejföllel, majonézzel önmagában is fogyaszthatjuk.