Fogínybetegségek: ördögi kör

Főoldal > Fogínybetegségek: ördögi kör

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fogínybetegségek: ördögi kör


2021/07/18
Rékka

A nyál magas glukóztartalma kedvez a fog- és fogínybetegségek kialakulásának. Egy amerikai kutató, Doug Brothwell arra hívja fel a figyelmet, hogy az így kialakult fogínygyulladás autoimmun reakciók útján még tovább emelheti a vércukorszintet. Ördögi kör, amiből nagyon nehéz kikerülni.

Mit lehet kezdeni a fogínybetegséggel?

Cukorbetegség, fogínybetegség, vércukorszint-érték

Mire kell tehát figyelnie? Amellett, hogy megfelelő technikával, naponta legalább kétszer megmosod a fogaid és óvatosan megtisztítod a fogközöket, vagy éppen szakszerűen tisztítod a kivehető pótlásokat, legyen gondod arra is, hogy a fogkefét is fertőtlenítsd - különösen akkor, ha gyulladt az ínyed, vagy valamilyen fertőzésed van.

Vércukorszint-érték, glukóztartalom

Mivel a nyál glukóztartalma a vércukorszint-értékektől is függ, törekedj arra, hogy vércukorszintje folyamatosan az előírt értékek közelében maradjon. Ha inzulin kezelést kapsz, fontos, hogy a külső inzulinpótlás egyenletes hatású legyen. A hagyományos inzulinoknál a felszívódás üteme, mértéke jelentős ingadozásokat mutathat, így sokszor kiszámíthatatlanná válik az inzulinhatás, ami jelentős vércukor-ingadozásokhoz vezethet. A hagyományos inzulinokkal összehasonlítva a modern inzulinok hatása egyenletesebb, és alkalmazásuknál kisebb a vércukor kórosan alacsony szintjének veszélye, illetve ingadozása, valamint csökken az éjszakai vércukoresés kockázata is.Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában. A kezeletlen fogágybetegségek pedig könnyen a fogak elvesztéséhez vezetnek. Ugyan a fogpótlás híddal ma már megoldja a hiányzó fog problémáját, azért szerencsésebb inkább megelőzni a fog elvesztését.
Budapest Kiegészítők MagyarországLegfrissebb cikkek


3 szuper ötlet, hogyan tedd Te is biztonságossá edzéseidet
Fontos, hogy edzéseid kapcsán nagyobb hangsúlyt fektess biztonságodra. Alábbi cikkünkben három szuper ötletet mutatok, amikkel Te is sokkal biztonságosabban végezheted el megszokott edzéseidet.