A fogínybetegség 6 jele - Így kezeljük a gyerekek fogínybetegségét!

Főoldal > Miért jelent nagy problémát az ínygyulladás a kisgyermekek számára?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért jelent nagy problémát az ínygyulladás a kisgyermekek számára?


2022/12/07
ZH

Gyermeked fogai érzékenyek és az íny enyhén megdagadt? Lehet, hogy fogágybetegségben szenved, és azonnal fogorvoshoz kell fordulni a kezelés megkezdéséhez, ha ínybetegség jeleit látják. Sokan úgy gondolják, hogy a fogágybetegség csak a felnőtteket érinti, de a gyermekeknél is bármikor kialakulhat fiatalkorukban. Ismerd meg, mire számíthatsz, amikor gyermeked fogíny kezelésen vesz részt.

fogínybetegség kezelése

A fogínybetegség 6 jele

 

Az ínybetegség az egyszerű érzékenységtől a súlyos betegségig terjedhet. A fogorvosok a következő kategóriákra osztják őket: 

•    Gyengéd, vörös íny
•    Ínyvérzés fogmosás és fogselyem használata közben
•    Visszahúzódó íny
•    Laza vagy elválasztó fogak
•    Eltolódás az állkapocs és a harapás összehangolásában
•    Halitosis vagy rossz íz a szájban

 

 

A fogínybetegség okai

 

A lepedék és a baktériumok a fogínygyulladás vezető okai. De ennek a fogszuvasodásnak a felhalmozódása súlyos fogágybetegséghez vezethet. Lehet, hogy a fogínygyulladás leggyakoribb oka a szuvasodás, de ezek más lehetséges okok is lehetnek:

 

•    C-vitamin-hiány vagy az alapvető tápanyagok hiánya miatti étrend
•    Rossz szájhigiénia
•    Fogcsikorgatás
•    Egészségügyi állapotok, beleértve a cukorbetegséget és a szisztémás vagy autoimmun betegségeket
•    Hormonális változások
•    Bizonyos gyógyszerek
•    Genetika

 

 

A periodontális betegség szakaszai

 

Az ínybetegség stádiumai az enyhétől a súlyosig terjednek. A fogorvosok három kategóriába sorolják őket:

 

1.    Fogínygyulladás

 

A fogágybetegség legenyhébb formájaként az íny kezd megduzzadni, és könnyen vérzik fogmosás és fogselyem használat közben.

 

2.    Enyhe parodontitis

 

Ha a fogínygyulladást nem kezelik, az ebbe a szakaszba súlyosbodhat. Ennek az ínybetegségnek a jelei közé tartozik az erősen duzzadt íny, az ínyvonal körüli zsebek, a fogak meglazulása és a fogakat körülvevő csontok eróziója.

 

3.    Közepesen előrehaladott parodontitis

 

Ez a legfejlettebb stádium, mivel ez jelentős csont- és szövetveszteséget jelent a fog körül.

 

 

Lehet ínygyulladása egy 3 évesnek?

 

Bár ez ritka olyan kisgyermekeknél, akik megfelelő szájápolásban részesülnek, előfordulhat, hogy a kisgyermekeket érinti az ínygyulladás vagy az ínyfertőzés. Ha kisgyermekednek ínye nagyon megdagadt, elszíneződött és könnyen vérzik, akkor ínygyulladása lehet. Ínygyulladás ellen segítségetekre lehet a fogorvosotok, aki a megfelelő személyre szabott kezeléssel kezeli a problémát!
 

 

 

Hogyan néz ki a fogínygyulladás gyerekeknél?

 

A gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak fogínygyulladást, amely a betegség legenyhébb formája. A tünetek közé tartozik a vörös, duzzadt, fájó fogíny. Az íny fogkefés vagy fogselyem használatakor is vérezhet. A megfelelő fogápolás segíthet megelőzni az ínybetegségeket.

 
BudapestLegfrissebb cikkek


Személy- és vagyonőr: Kinek Ajánlott Ez a Karrierút?
A személy- és vagyonőri karrier egy olyan terület, amely kihívást jelentő és felelősségteljes feladatokat rejt magában. Az ilyen munka lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek a biztonság és a védelem terén tevékenykedjenek. Ebben a cikkben megnézzük, hogy kiknek érdemes fontolóra venni ezt a karrierutat, és milyen tulajdonságok vagy érdeklődési területek lehetnek előnyösek a vagyon- és személyőrök számára.
Tudatos fogyasztás egyszerűen: 5 lépés, hogy tudatosabb vásárló legyél
Az elmúlt néhány évben a legtöbben több időt töltöttünk otthon, mint valaha, és ezzel sokan a zsúfoltság megszüntetésére, a tárgyak minimalizálására és az életmódunk egyszerűsítésére fordították a figyelmünket. Ha tudatosan döntünk arról, hogy mit vásárolunk, nem csak az otthonokat tartjuk fenn, hanem hosszú távon pénzt is megtakarítunk, hatékonyabban gondoskodunk mentális egészségünkről, illetve kevésbé károsítjuk a környezetet. 
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!