Milyen fogkefét érdemes használni? Itt a nagy összehasonlítás!

Főoldal > Nagy fogkefe kérdés: Melyik a legjobb a fogak számára?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagy fogkefe kérdés: Melyik a legjobb a fogak számára?


2022/11/12
ZH

Gyakran sok vitát kiváltó kérdés az, hogy milyen típusú fogkefét használjunk. Léteznek puha és kemény sörték, elektromos vagy kézi, kúpos vagy téglalap alakú fej, még a fogantyú típusáig is különböznek; csúszásmentes markolat vagy rugalmas nyak. Tudd meg melyik is igazán jó a fogaidnak!

fogkefe választék

Milyen fogkefe a legjobb a fogak számára?

 

Mivel nagyon sokféle stílus, formatervezés és márka van a piacon, honnan tudhatjuk, melyiket használjuk? Az egyik hatékonyabb, mint a másik? Ebben a cikkben elmagyarázzuk a legfontosabb különbségeket az elektromos és a kézi fogkefe között, valamint azt, hogy milyen típusú fogkefét ajánlunk. 


Minden kézi fogkefe egyforma?

 

A vékony sörték jobbak a normálnál? (lágy vs kemény) A legtöbb fogorvos puha sörtéjű fogkefét javasol, mivel ez a legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldás. Attól függően, hogy milyen erőteljesen fogsz fogat mosni, a lágyabb sörték könnyebben érik az ínyt, míg a kemény sörtéjű kefék károsíthatják az ínyed, a gyökérfelszínt és a fogzománcot.

 

Mi a különbség a kézi fogkefe nyelei között?

 

A kényelemen kívül nincs igazi különbség. Vannak, akik inkább a rugalmas nyéllel szeretnek fogat mosni, mert így könnyebben dönthetnek a fogkeféjükről, mások pedig a merev fogantyúkat szeretik, mert könnyebben fogható. A legjobb, ha olyan nyelet választunk, amit kényelmesebbnek érzünk, vagy beszéljünk fogorvosunkkal, aki javasolni fogja a megfelelő kefét az esetleges fogágybetegség kezelése érdekében.
 

 

Az összes sörtének azonos hosszúságúnak kell lennie? Vagy rövid és támasztósörték kombinációját válasszuk?


Ha a sörte alakját és hosszát vizsgáljuk, a legjobb, ha azt választjuk, ami a legkényelmesebb. Csak ügyelj arra, hogy ne használj éles vagy szaggatott sörtéjű kefét, mivel ezek károsíthatják az ínyed és a szádat.

 

 

Biztonságos a szénsörték használata?

 

A legtöbb fogorvos azt javasolja, hogy maradj távol a szénsörtéktől, mivel azok több kárt okozhatnak, mint hasznot. A faszén néha szélesebbé és merevebbé teheti a sörtéket, növelve az íny károsodásának esélyét, és megakadályozza, hogy a sörték meggörbüljenek, és megtisztuljon az ínyvonal. A faszén emellett nagyon nedvszívó, potenciálisan felszívja a méreganyagokat a fürdőszoba levegőjéből 3 hónapon keresztül, majd érintkezésbe kerül a szájjal és a fogakkal.

 

Elektromos fogkefe vs kézi fogkefe

 

Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik típusú fogkefe a jobb.

 

A kézi fogkefe előnyei

 

Az érvelés egyik oldalán kézi fogkefék állnak rendelkezésünkre, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy válasszunk nagy, közepes vagy kicsi fogkefefejek, kemény vagy puha sörtéjűek között, és még azt is, hogy a hátoldalon nyelvkaparót helyezhetünk el.

Az emberek gyakran mondják, hogy a kézi fogkefék segítségével úgy érezheti, hogy jobban tudja irányítani a fogmosási folyamatot, például a fogakra kifejtett nyomás mértékét. Ez nagyon hasznos lehet az érzékeny fogakkal és ínyekkel rendelkező emberek számára.

Aztán ott van az ár. A kézi fogkefék lényegesen olcsóbbak, mint az elektromos fogkefék, így könnyebben cserélhetők. Sokkal kisebbek és nem igényelnek töltést, így ideális választás utazáshoz.

 

 

Az elektromos fogkefe előnyei

 

Másrészt az elektromos fogkefe csodákat tesz azokkal, akiknek olyan betegségeik vannak, mint például az ízületi gyulladás, ami korlátozza ügyességüket. Az elektromos fogkefe mindent megtesz helyetted, az elektromos fogkefe segítségével könnyedén eltávolíthatja a lepedéket.

Egyes modellek különféle sebességi módokkal rendelkeznek, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az érzékeny fogakkal és ínyekkel rendelkező emberek számára, valamint egy beépített időzítővel, amely biztosítja, hogy legalább két percig mosson. Ez annak biztosítására szolgál, hogy a száj minden negyedében elvégezzük a fogmosást.

Az elektromos fogkefe azoknak a gyerekeknek is kiváló, akik vonakodnak és lusták fogat mosni – egy elektromos fogkefe szórakoztatóbbá teheti az egész folyamatot.

Általánosságban elmondható, hogy amikor a gyerekek először kezdenek felelősséget vállalni saját fogmosásukért, könnyebbnek találhatják a kézi fogkefe használatát, mivel ez nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé.

Ahogy öregszenek, a kifejezetten gyermekek számára tervezett elektromos fogkefe használata jobb választás lehet. A beépített időzítők és a különféle sebességi módok révén nemcsak könnyebben kezelhetők, hanem az elektromos fogkefe is elősegítheti a megfelelő szájhigiénés viselkedést.
 

 

Összefoglalva, mindkét típusú fogkefe ugyanolyan hatékony lehet a fogak tisztán és egészséges megőrzésében, mint a másik. A jó szájhigiénia kulcsa a fogmosási technikában és a mindennapi megfelelő fogselyem használatában rejlik.

 

 

Milyen gyakran kell cserélnem a fogkefémet?

 

Mind az elektromos, mind a kézi fogkefék esetében az általános ökölszabály az, hogy háromhavonta cseréljük ki a fogkefét vagy a fogkefefejet. Ha éppen nem veszünk részt fogszabályozó kezelésen, 6-8 hetente kell cserélni, vagy a fogorvos utasítása szerint.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a cikknek az a célja, hogy hozzávetőleges iránymutatást adjon a jó szájhigiénia és -higiénia gyakorlásához. Mindig javasoljuk, hogy beszélj fogorvosoddal, mielőtt bevezeted vagy megváltoztatod szájápolási technikádat vagy fogkefédet.


 
TechnikaLegfrissebb cikkek


Élmény ajándékba: Ezekkel nem lőhetsz mellé karácsonykor!
A karácsonyi ajándékvásárlás igazán stresszes lehet, főleg azok számára, akik nem igazán kreatívak. Ajándékot kapni jó, de ajándékozni még jobb, és én úgy tartom, hogy az igazán legjobb ajándékok mindig egy élményhez köthetőek, hiszen ki örül egy 100. bögrének vagy egy illatos gyertyának? Persze ezekre is mosolyogva bólogatunk, hogy „nahát köszönöm szépen!” – de aztán általában megy a polcra és már feledésbe is merül. Ha idén Te nem szeretnél így járni, akkor olvasd el tippjeinket, amikkel tuti mindenkinek örömöt fogsz okozni!
Nagy fogkefe kérdés: Melyik a legjobb a fogak számára?
Gyakran sok vitát kiváltó kérdés az, hogy milyen típusú fogkefét használjunk. Léteznek puha és kemény sörték, elektromos vagy kézi, kúpos vagy téglalap alakú fej, még a fogantyú típusáig is különböznek; csúszásmentes markolat vagy rugalmas nyak. Tudd meg melyik is igazán jó a fogaidnak!
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!