Mindent a gyógyvizekről!

Főoldal > Mindent a gyógyvizekről!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindent a gyógyvizekről!


2021/05/14
Rékka

Termál-és gyógyvíz adottságait tekintve Magyarország az első helyen áll Európában. Jelenleg kb. 500 termálvíz előfordulási hely van, ami azt jelenti, hogy az ország területének 70%-án található +30°C-nál melegebb természetes víz. De pontosan milyen gyógy- és termálvizek vannak, és ezeket hol találni? Az alábbi cikk ezekre is választ ad!

Mindent a gyógyvizekről!

Magyarország vízrajzának jellegzetessége a termálvizekben való gazdagsága: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, így gyógyhatású, azaz fürdő- és ivókúrára alkalmas. Az országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális – többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó – fürdő található.

Gyógyvizek fajtái és hogy hol találhatóak

Vannak az egyszerű szénsavas vizek, ilyet találni Répcelakon, Mihályin. Földes, meszes vizek vannak Csopakon és Esztergomban. Alkalikus vizeket Balfban és Békésen lehet élvezni. Kloridos vagy konyhasós vizek vannak Egerben és Karcagon. Keserűvizek Őrmezőn és Tiszajenőn akadnak. Vasas vizet Parádon találsz. Kénes vizek vannak Harkányban és Mezőkövesden. Jódos–brómos vizek találhatóak Debrecenben és Kiskőrösön is. Radioaktív vizek pedig Egerben és Hévízen van, míg egyszerű hévizek (Akratotermák) Budapesten is fellelhetők.Miért érdemes termálvízben fürdőzni?

Fizikai hatás – A melegnek köszönhetően ellazulnak a feszes izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének következtében pedig könnyebben tudjuk mozgatni végtagjainkat, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos.

Kémiai hatás – A vízben oldott magas ásványi anyag tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bekerül a vérkeringésbe, ezáltal erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, kedvezően befolyásolja a szervezet reakciókészségét, segíti az öngyógyító folyamatokat.

Biológiai hatás – A gyógyvizes helyeknek speciális mikroklímájuk van, ami azt jelenti, hogy a levegőben található negatív iontúlsúly miatt stresszoldó, pihentető hatásúak, így kikapcsolódásra, ellazulásra adnak lehetőséget.

Ha kikapcsolódnál néhány napra, tégy egy próbát az egerszalóki termálvízzel, mely messze-földön híres a hatásáról! A Tündérliget Panzió egy szálláshely Egerszalók főterén, alig néhány percnyi sétára a fürdőtől.
Balaton Hotel Kiegészítők MagyarországLegfrissebb cikkek


3 szuper ötlet, hogyan tedd Te is biztonságossá edzéseidet
Fontos, hogy edzéseid kapcsán nagyobb hangsúlyt fektess biztonságodra. Alábbi cikkünkben három szuper ötletet mutatok, amikkel Te is sokkal biztonságosabban végezheted el megszokott edzéseidet.