Így lehetsz jobb pingpongban

Főoldal > Tippek profiktól, hogy bárkit leverj pingpongban!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tippek profiktól, hogy bárkit leverj pingpongban!


2022/09/12
ZH

Egy-egy buli alkalmával néha előkerülnek azok a bizonyos ütők, amikkel az egész társaság jól szórakozhat, de Te nem tudod, hogy is lehetnél jobb a pingpongban? Kaptunk néhány tippet igazi asztalitenisz bajnokoktól, hogy hogyan fejleszthetjük magunkat ebben a játékban!

pingpong tippek

Tippek kezdő pingpongosoknak

 


1. Mozdulj! Ügyelj a lábmunkádra


Még ha a technikád még nem is tökéletes, megkönnyítheted a dolgod, ha mindig próbálsz helyesen állni a labdához. Ha a labda túl közel vagy túl távol van a testedtől, akkor nehéz lesz ellenőrzött módon eltalálnia.
Ezért próbálj könnyeden állni a lábadon, és ne állj a helyedre gyökerezve, ne mozogj a labda felé. A legjobb, ha állsz és könnyedén mozogsz a lábaddal a labda felé.

Fontos: Próbálj kis lépésekkel tökéletesen igazodni a labdához. Nem kell mindig nagy lépéseknek lennie.

 

Miután eltaláltad a labdát, vissza kell térned a kiinduló helyzetbe, hogy felkészülj a következő ütésre.

Kezdő pozíció: Enyhén hajlítsd be a térded, lábak körülbelül váll szélességben vannak egymástól, felsőtest enyhén előrehajolt és karjaid körülbelül derékszögben legyenek, alkar hossznyira az asztaltól távol.

 

 

 

2. Másold a profikat


Mindenki látott már asztalitenisz meccset. Ha jobbá akarsz válni, nagyon fontos, hogy nagyon odafigyelj. Nincs olyan ember, akitől annyit tanulhatnál, mint az asztalitenisz profiktól, akik minden tapasztalattal rendelkeznek. Persze ebben segítségedre lenne egy saját pingpong asztal, így érdemes elgondolkodnod a pingpong asztal rendelés ötletén.

Mire figyelj: Hogyan mozognak, hogy néz ki az álláspontjuk, mikor hova teszik a labdát, hogyan játszanak előre és hátra kézzel és ilyenekre. Lehet, hogy triviálisan hangzik, de az ember a legjobbaktól tanul. Főleg, ha magad próbálod gyakorolni a mozdulatokat.

 

 

 

3. Gyakorold az alapokat


Azt hiszem, ez a tipp minden kezdő tipplistájába beírható – legyen szó asztaliteniszről, vitorlázásról vagy modellkészítésről. Pedig igaz! Minden kezdő számára az első cél a tudományág alapjainak elsajátítása. Mit jelent ez az asztalitenisz szempontjából?

 

Elsősorban az alapvonásokra gondolok. A legfontosabbak a következők:

Lökés: A toló- vagy tolólabdában az ütő felülete felfelé mutat. Ez visszapörgeti a labdát. A lökést jellemzően a lemez felett játsszák.
Hajtás: Hajtással a bot kissé előre dől. Ezáltal a labda enyhén felpörög.
Próbáld elsajátítani ezt a két technikát a tenyeredben és a fonákban. Sokat tanulhatsz a profiktól, ahogy a 2. pontban is említettük. Utána jön a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás… Ne felejtsd el, hogy leginkább egy saját asztalon tudsz gyakorolni, amit akár úgy is beállíthatsz, hogy egyedül is tudj játszani így egy pingpong asztal rendelés biztosan a segítségedre lesz a fejlődésben!

 

 

4. Használd az egész testedet a labda megütéséhez


Az asztaliteniszben az ütőmozgás nem kizárólag a karokból, hanem a teljes felsőtestből (csípő, kar, váll) érkezik. Ha egyik lábról a másikra helyezed a súlyod, erősebben ütheted el a labdát, és jobban nyomást gyakorolhatsz ellenfeleidre.

 


5. Értsd meg és olvasd le a labda forgását


Az ember sok pörgetéssel üti meg a Ping Pong labdát, Az asztaliteniszben fontos, hogy tudjunk olvasni és megértsük a labda pályáját és forgását. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor a megfelelő helyzetben tudjuk használni a megfelelő technikát és beállítani az ütő szögét.

 

3 különböző típusú pörgetés létezik:

Topspin – forgás előre
Backspin – forgás hátra
Sidespin – oldalra forgás

 


6. Ellenpörgetés a megfelelő ütőszöggel


Van egy egyszerű ökölszabály is a pörgés elleni küzdelemhez: Tükrözd az ellenfelet. Azt jelenti:

Ha topspint játszik, akkor előre döntöd az ütőt. Ezután a labda keménységétől függően vagy saját maga válaszolhat topspinnel, vagy egyszerűen blokkolhatja.
Ha visszapörgetést játszik, akkor döntsd hátra az ütőt úgy, hogy az ütő lapja felfelé nézzen, és szintén hátrapörgéssel válaszolj.
Ha oldalpörgést játszik, döntsd az ütőt az ellenkező irányba.
Természetesen egy topspin labdát is visszaforgathatsz backspinnel és így tovább. Technikailag azonban ez egy kicsit nehezebb, így egyelőre ragaszkodhatsz a felső ökölszabályhoz.

 


7. A hosszú labda a kulcs


Hosszú labdákkal jobban nyomás alá helyezed az ellenfelet. Ha a topspin labda közvetlenül az alapvonal előtt pattog, kevesebb ideje van az ellenfélnek a reagálásra. Ha közvetlenül a háló mögött találja el a tányért, a labda tovább jut az asztallal való érintkezéstől az ellenfélig, és könnyebben és veszélyesebben vissza tudja küldeni.

 


8. Vigyél változatosságot a szervákba

Az adogatás lehetőséget ad arra, hogy korán nyomás alá helyezze ellenfelét, és hibázásra vagy magas labdák megütésére kényszerítse. Egy dolog fontos: a változatosság.
 

 
KiegészítőkLegfrissebb cikkek


5 tavaszi programötlet - Élvezd már tavasz elején a napsütést!
A hosszú téli hónapok után a tavasz mindig üdvözlendő időszak. A hideg és sötét napokat felváltja a meleg, ragyogó napsütés, és vele együtt éled újjá a természet. Ahogy a virágok kinyílnak és a madarak csicsergése megtölti a levegőt, miért ne élveznénk ki minden pillanatát? Itt van öt ötlet, hogyan töltheted el minél tartalmasabban és élvezetesebben a tavaszi napokat.
Kezdő vállalkozóknak: A legfontosabb tanácsok a sikeres induláshoz
Az új vállalkozás indítása izgalmas és kihívásokkal teli lehetőség. Azonban a sikeres induláshoz fontos, hogy megfelelően felkészüljünk és minden lépést alaposan átgondoljunk. Íme néhány hasznos tipp kezdő vállalkozóknak, hogy az indulás zökkenőmentes legyen, és a vállalkozás hosszú távon is sikeres legyen.
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!