mire kell odafigyelni a szauna használatakor; a szaunahasználat fontos tudnivalói; a szaunahasználat hátrányai; ezért ne szaunázz; a legjobb típusú szauna; az infraszauna hatékonysága

Főoldal > A szaunázás okozta hátrányok, amikre érdemes odafigyelni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A szaunázás okozta hátrányok, amikre érdemes odafigyelni


2022/10/23
Szeder
A szaunaterápiát több száz éve használják világszerte, hiszen egy rendkívül egészségvédő tevékenység. A kutatások számos előnyökkel hozták összefüggésbe, különösen a szív- és érrendszeri betegségekben és bőrbetegségekben szenvedők esetében. Ezenkívül támasztják sokszor használják a szaunákat testtisztításra és méregtelenítésre. Azonban, mint mindennek a szaunának is lehetnek negatívumai? Természetesen igen, hiszen nagyszerűek, de nem jelentik azt, hogy a szaunák nem mentesek a kockázatoktól. Vessünk egy pillantást néhány aggályra, amelyek a szaunahasználatból eredhetnek.
a szauna is lehet nem hatékony

Érdemes szaunázni gyerekvállalás előtt?

Azok a férfiak, akik gyermeket szeretnének a párjukkal, kétszer is gondolják meg, mielőtt szaunáznának. Miért? Mert a testhőmérséklet emelkedésével a herék hőmérséklete is emelkedik, és ez köztudottan csökkenti a spermiumok számát. Bár a hatás visszafordítható, nem biztos, hogy azonnal. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a spermiumok száma a szaunázást követő egy héten belül csökkent, és csak öt héttel azután tért vissza a normális értékre. Így, ha gyermekvállalás küszöbén álltok a pároddal fokozottan figyeljd oda, hogy valóban szeretnél-e szaunázni. Azonban nem csak a férfiak esetében vannak hátulütői, ugyanis a terhes nőknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a terhesség korai szakaszában történő szaunahasználat embrionális vagy magzati rendellenességeket okozhat.

 Álj ellen a szauna és a hó párhuzamos használatának

Sok ember számára a szertartás részét képezi, hogy szauna után megmártózik a hóban vagy a jeges vízben. Akár hiszed, akár nem, ez az extrém tevékenység olyan stimuláló hatást fejt ki, amelyet sokan élveznek. Ez azonban nem mindenki számára biztonságos, legfőképp a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek kell kifejezetten kerülniük a jeges zuhanás okozta hirtelen hőmérsékletváltozást.

 

A folyadékbevitel ellentétben áll a szauna határsaival

A szauna hő- és izzadást okozó környezete biztosan megszomjaszt. Erre fel kell készülj! Azonban a szauna használata közben nem szabad inni. Ez kiterjed a szauna előtti folyadékhasználatra is, ugyan is a szaunázás előtt sem közvetlenül, hanem egy órával előtte ajánlott a folyadékbevitel. Tudod, hogy miért? Mert ha a szaunázás előtt iszol akkor a friss vizet fogod kiizzadni nem pedig a méreganyagokat. Azonban ügyelj arra is, hogy milyen vizet választasz! Lehetőleg ne szénsavasat, hanem menteset válasz, így semmilyen komplikáció nem adódhat.

 

Nem tud megölni minden káros baktériumot és fertőzést

A meleg, nedves környezet, mint a szauna, tökéletes környezet az élőlények növekedéséhez és virágzásához. Ilyen körülmények között könnyen terjedhetnek a gombás fertőzések, mint például a lábgomba és a körömgomba. Persze a szauna megfelelő tisztán tartása is fontos, hiszen anélkül a szauna otthont fog adni rengeted baktériumnak, amelyek számára paradicsom ez a hely.

 

Akkor, miért is éri meg szaunázni?

Függetlenül a szauna fűtési módjától vagy a páratartalomtól, a testre gyakorolt hatások pozitívak lesznek. Amikor egy személy a szaunában ül, felgyorsul a pulzusa és kitágulnak az erek. Ez növeli a keringést, hasonlóan az alacsony vagy mérsékelt testmozgáshoz, a szaunahasználat időtartamától függően. Számos típus közül választhatsz. Hoztunk is egy példát az egyik szauna típusra és annak előnyeire. A szaunatípusok leghíresebbje, az infrakabin. Az infravörös szaunák különböznek a fatüzelésű és elektromosan fűtött szaunáktól. A speciális lámpák fényhullámokat használnak az ember testének melegítésére, nem pedig az egész helyiséget. Gondoltad volna, hogy ezek a speciális lámpák így működnek? Amennyiben te is szeretnél otthonre egy ilyen szaunát, mert miért ne? Akkor érdemes infrakabin vásárláson gondolkozni, hiszen ehhez nem szükséges kályha. Valamint a hőmérséklet jellemzően alacsonyabb, mint más szaunákban, de az ember hasonló módon izzad. Az infraszaunák általában 60°C körüliek.
BudapestLegfrissebb cikkek


Személy- és vagyonőr: Kinek Ajánlott Ez a Karrierút?
A személy- és vagyonőri karrier egy olyan terület, amely kihívást jelentő és felelősségteljes feladatokat rejt magában. Az ilyen munka lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek a biztonság és a védelem terén tevékenykedjenek. Ebben a cikkben megnézzük, hogy kiknek érdemes fontolóra venni ezt a karrierutat, és milyen tulajdonságok vagy érdeklődési területek lehetnek előnyösek a vagyon- és személyőrök számára.
Tudatos fogyasztás egyszerűen: 5 lépés, hogy tudatosabb vásárló legyél
Az elmúlt néhány évben a legtöbben több időt töltöttünk otthon, mint valaha, és ezzel sokan a zsúfoltság megszüntetésére, a tárgyak minimalizálására és az életmódunk egyszerűsítésére fordították a figyelmünket. Ha tudatosan döntünk arról, hogy mit vásárolunk, nem csak az otthonokat tartjuk fenn, hanem hosszú távon pénzt is megtakarítunk, hatékonyabban gondoskodunk mentális egészségünkről, illetve kevésbé károsítjuk a környezetet. 
1. Változás - Változtass az életmódodon!

Az egészség alapja, ha változtatsz az életmódodon! Hiába akarsz egészségesebb életet élni, jobb lenni valamiben, ha nem vagy hajlandó változtatni. Blogunkban nagy figyelmet fordítunk erre a témára, szeretnénk neked is abban segíteni, hogy előremozdítsunk a  változás útján. Mert változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Változtass az életmódodon!

2. Intelligencia és a tudatos táplálkozás

Sok mindent lehet sokféleképpen csinálni, de csak egyféleképpen érdemes: tudatosan! Az oldalunkon olyan tanácsokat, tippeket, egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatsz, amiknek a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód az alapjai. Nem adunk olyan tanácsokat, amik rövid távon nagyon jónak tűnnek, de hosszú távon nem fizetődnek ki. Ha Te is tudatosan szeretnél élni, akkor hosszú távon kell gondolkodnod!

3. Egészség - Élj egészségesen!

Blogunk segít abban, hogy elsajátítsd az egészséges életmód alapjait. Olyan tippeket, tanácsokat adunk egészség témában, amik neked is tetszeni fognak. Remek szakembereket ajánlunk, és olyan módszereket, amiket eddig még lehet, hogy nem is ismertél. Hiszen jól tudod, egészég mindenkinek csak egy van, és drágább minden más világi értéknél!

Vie blog- az életmód oldal

VIE: változás, intelligenica, egészség- mindennek az alapja! Blogunk segít abban, hogy egy jobb életmódot alakíts ki magadnak. Ha úgy érzed, rossz a közérzeted, szeretnél változtatni az életeden, hasznos tippeket, praktitákat olvasni, amik segíthetnek a mindennapokban, akkor feltétlenül tarts velünk!